Gratis? Varför då?

För att förenkla med marknadsföring, för att göra texten så lätt tillgänglig som möjligt för den som kan ha glädje av den och som mitt bidrag till en förändring av det gängse sättet att tänka kring äganderätt till tankar, sånger och berättelser har jag valt att lägga ut det jag skapat gratis här på hemsidan.  

Som vårdbiträde och ensamstående fattigförälder har jag in på bara skinnet stiftat bekantskap med begränsningarna hos det köp-och-säljsystem som ligger till bas för den kultur vi lever i, det tankebygge där vi vanligtvis hämtar våra förställningar om Rättvisa.
Köp-och-sälj-systemet är inte Rättvist på en fläck. En del av oss har vad vi behöver och betydligt mer därtill utan att det kostar oss mer möda än vi klarar av. Andra sliter sig alldeles utmattade dag efter dag efter dag, och har ändå inte så det räcker till livets nödtorft.
Värdet av vår insats är sällan kopplat till priset för den: människor som tar hand om aktiefonder får mångdubbelt mer pengar än människor som tar hand om barn och gamla.
De som behöver mest är sällan de som har mest att betala med. Behovet av sådant som barnpassning eller sjukvård har en närmast omvänd koppling till förmågan att betala för det.
Det finns tider i livet när vi behöver betydligt mer än vi har att ge, och det finns andra tider i livet när vi har mer än vi behöver och därmed större möjligheter att ge.

Så, jag är inte med på det här köp-och-säljsystemet. Därför har jag länge varit på utkik efter andra sätt att leva och tänka. Och hittat en väldig massa människor som tänker och praktiserar annorlunda. Massor av godhjärtade, generösa människor. Förebilder som Moder Teresa, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela. Sidor som Wikipedia, bjussa.se, matklubben.se. Bloggar där människor generöst delar med sig av sånt de vet och kan. Creative Commons och copy-left-tänket. Det finns en hel värld av människor vars primära fråga till tillvaron är
Vad kan jag bidra med?
snarare än
Vad kan jag vinna på detta?

En person som formulerat det här tänket på ett fantastiskt inspirerande sätt är Charles Eisenstein. Hans bok Sacred Economics har på djupet påverkat min relation till min livsuppgift, min ekonomi och till det jag gör, kan och skapar, och gett mig modet att pröva mig fram på stigar jag aldrig prövat: copy-left-licens, frivilliga priser på det jag gör, och nu att lägga ut mitt manus här på hemsidan. Sättet att göra verklighet av våra vackraste idéer, det måste ju vara att helt enkelt leva dem.

Hittills har det fungerat. Hittills har jag (ibland till min stora förvåning) kunnat betala mat och hyra. Jag vet faktiskt inte varför. Men jag tror det är såhär:

I grunden har vi alla en längtan efter generositet. Både efter att få erfara andra människors glädje i att ge oss sånt vi behöver, men också efter att själva få bidra till världen och till andra människor med det vi kan.
När vi möter generositet hos andra människor, då berörs vår egen längtan, då väcks vår glädje och tacksamhet, då blir vi inspirerade att ge vidare av det vi fått.

Eller, så är det åtminstone för mig. Jag har fått så mycket. Och nu vill jag uttrycka min glädje och tacksamhet. Bland annat genom att låta den som vill få del av det jag skapar.

Om detta väcker din lust att ge något i din tur, till mig eller till någon annan – gör det!

Börja läsa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>